Treceți la conținutul principal

Mirela Voicu si Simona Straton



Recenzie post eveniment semnata de Sandu Zamfirescu,

 EUROLINK-HOUSE OF EUROPE


”Home of Strings” revitalizează dragostea pentru opera comică la final de septembrie

 

 

La reluarea stagiunii artistice a primitorului Centrul Cultural al Orașului Buftea, am avut ocazia să întreprindem o captivantă incursiune în tunelul timpului muzical, plecând de la o parabolă dramatică, inspirată din chiar creația lui William Shakespeare.

 

Îmbucurător a fost să descoperim insolite filiații și confluențe expresive între piesele și libretele acestora, incluse într-un repertoriu deloc dominat de melancolie, ci, dimpotrivă, unul care a sugerat o invitație la descătușarea energiilor visătoare și la reconectarea cu atmosfera extrem de variată a unor partituri având ca unitate finală un imbold la bucuria de a trăi și la o purificare interioară în contextul trecerii la noul anotimp.

 

Componenta de rezistență a seratei a fost susținută valoric de cuplul format din pianista Andreea Butnaru și violoncelistul Florin Mitrea. Experimentați virtuozi ai instrumentelor, pe care le domină cu admirabilă candoare și siguranță de sine, aceștia au impresionat intens auditoriul prin câteva piese care, înlănțuite, au trimis la diverse școli muzicale naționale din trecut, însă cu accente inovative ale frazării muzicale. Repertoriul a derulat, cu înflăcărare, celebre piese ale compozitorilor Șostakovici, M. de Falla, Rahmaninov, C. Dimitrescu și Bartok.

 

Interpreții de operă și operetă invitați au recurs la un repertoriu pe cât de tonic, pe atât de diversificat. Astfel, Dana Mihordea a ales arii ale germanului Offenbach, interpretate în limba franceză, care au electrizat lesne publicul din sală și online prin ardoarea pasională, întorsăturile zglobii ale tonalităților și timbrul perfect rezonant în raport cu arabescurile comice ale ariilor interpretate.

 

Drept un inspirat contrapunct, ariile alese de Sergiu Neamțu din tezaurul componistic al lui Pergolesi și, respectiv, Mozart, s-au evidențiat prin exuberanță tonală, expresivitate timbrală a stilului interpretativ și prin invitația la conectarea cu universul operei bufe de odinioară. 

 

În fine, tânăra și talentata interpretă Maria Ungheanu a coborât cu delicatețe cortina spectacolului printr-o fermecătoarea piesă ”Over the rainbow” a compozitorului Harold Arlen, din musical-ul ”Vrăjitorul din Oz”, cu care, cândva, a fascinat, în filmul muzical, Judy Garland. Apariția sa, precum și vestimentația aleasă, au îndemnat la reverie și diafanitate grație coloraturii imprimate interpretării și osmozei instantaneu generate spre delectarea spectatorilor. 

 

Să mai spunem doar că organizatorii – Asociația ”Home of Strings”, prezidată de maestrul Niculae Voicu, și Centrul Cultural al Orașului Buftea, condus de muzicianul Robert Nagy, precum și, în mod deosebit, Sponsorul principal al evenimentului – Nufărul SA si El Studio Style sunt de felicitat pentru că ne-au deschis o mică fereastră, pentru fiecare, către o toamnă cât mai îmbelșugată spiritual și către acea comuniune pe care totdeauna confluența dintre muzică, teatru și poezie o pot intensifica în noi, ca o ritmică purificare necesară trecerii într-un nou anotimp sau către o nouă vârstă a inspirației și speranței. 

 

Scenariul întregii întâmplări artistice a fost inaugurat printr-un celebru poem al lui Eminescu și a fost ulterior moderat de Sever Avram.

 

(Sandu Zamfirescu)

  
Comunicat de Pres
ă

Serata Muzicala

Visul unei nopti de” Septembrie”

Asociația”Home of Strings”va aduce la cunostinta cu mare bucurie, deschiderea Stagiunii Seratelor Muzicale, la Centrul Cultural Buftea, incepand cu data de, 24 septembrie, 2020, ora 19.

Evenimentul va fi privat, cu intrare pe baza de invitatie, dar va fi transmis si online, pe pagina de facebook a asociației”Home of Strings”, https://www.facebook.com/Home-of-Strings-639129372881945/, si pe pagina de facebook a Centrului  Cultural Buftea, https://www.facebook.com/centrulculturalbuftea.official/. Relații la telefon 0722446057.

Pentru asociația noastră pandemia este o adevărată provocare, în sensul de a ne adapta noilor vremuri si cerinte. Cea mai mare provocare pentru noi este de a reusi sa oferim muzica clasică de calitate online. Apar și sigur vor mai apărea noi forme de expresie, de conținut cultural, dar vom lupta în continuare pentru a aduce oamenii în sălile de spectacol, acolo unde creatia artistica este unică. Actul de creatie, emoția se naște doar în sala de spectacol. Unul din cele mai simple și ieftine moduri de a gestiona arta in aceste vremuri este să o ducem aproape de desființare. Noi nu vrem asta, și de aceea una din variantele pentru a putea merge mai departe este de a transmite  aceste Serate muzicale, in mediul On line. Acum, mai mult ca niciodată, interpreții de muzică clasică, instrumentala și lirică au nevoie de noi, cei care organizăm spectacole, pentru a le da șansa de a fi pe scenă. Transmiterea cunoştinţelor publicului  şi a dobândirii experienţei scenice este cruciala pentru generaţiile tinere, fie că vorbim de balet, teatru sau muzică.  

Mulțumim Centrului Cultural Buftea, pentru găzduire, mulțumim de asemenea Domnului Director Robert Nagy, decorat de Presedentia Romaniei cu “Meritul Cultural” in grad de “Cavaler”,  un om de artă, cu un palmares impresionant.

Inceputul carierei  internationale are loc in anul 1999 la “Wiener Staatsoper” si “Semperoper Dresden” in rolul Cantaretului Italian din Opera “Der Rosenkavalier” de R. Strauss

“L’Italiana in Algeri” la “Wiener Staatsoper” (A. Baltza – S. Alaimo) in 2001

“La Cenerentola”  la “New Israeli Opera Tel Aviv” (A. Zedda – J. Di Donatto) in 2001

“Lucia di Lammermoor” la “Deutsche Opera am Rhein Dusseldorf” in 2001 si la “Opera de Toulon” in 2004                                                                                                                                              “Stabat Mater” de G. Rossini cu “Orchestre National de Lille” in 2002                                 “Carmina Burana”  cu “Orchestre Symphonique de Mulhouse” in 2002                                                            “Il Barbiere di Siviglia” la “Wiener Staatsoper” (L. Nucci) in 2003

“Manon” la “Deutsche Oper Berlin” (A. Guingal) in 2004

“Rigoletto” la “Opera Ireland” Dublin in 2004; la “Opera de Lausanne” in 2005; la “Deutsche Oper am Rhein Dusseldorf” in 2006; la “Opera de Massy” in 2007

“Anna Bolena” la “Teatro Massimo di Palermo” (M. Guidarini) in 2008; la “Klangvocal Musikfestival Dortmund” (M. Barbacini – M. Devia) in 2009

“Maria Stuarda” la “Teatro Massimo di Palermo” in 2010

“Requiem” de G. Verdi la “Teatro Massimo di Palermo” (R. Abbado – S. Ganassi) in 2010

“Faust” la “Opera du Rhin Strasbourg” (L. Vaduva) in 2001; la “Bayerische Staatsoper Munchen” in 2001; la “Grand Theatre de Limoges” in 2002; la “Teatro dell’Opera di Roma” (G. Gelmetti – H. de Ana), la “Teatro Regio di Torino” (M. Plasson), la “De Doelen Rotterdam” (L. Vaduva), la “ Teatro della Maestranza de Sevilla” in 2003; la “Frankfurt Opera” in 2007; la “Hessiches Staatstheather Wiesbaden” in 2008; la “Teatro Massimo Bellini di Catania” in 2010.

Moderator Domnul Sever Avram

În perioada anterioară anului 1989, a activat în viața literară în special ca și critic literar și de artă, calitate în care a șI primit premiul revistelor ”ViațaStudențească” și ”Amfiteatru”. A condus Cercul de Critică al Universtății din București, coordonat de Prof. Eugen Simion ș iCenaclul Literar ”Universitas”, coodonat de Prof. Mircea Martin. În paralel și mai ales după revoluție, a publicat totodată poezie și eseuri în reviste precum ”România Literară”, ”România Liberă”, ”Viața românească”, ”Ramuri”, ”Dilema”, precum si traduceri de volume literare (în limbile franceză, spaniolă și italiană). Ca jurnalist, s-a dedicat mai mult analizei politice, interne și externe, precum și relațiilor internaționale. A colaborat cu publicații precum ”Zig-Zag”, ”ExpresMagazin”, ”Tineretul Liber”, ”Viitorul românesc”, dar și cu posturi de radio și televiziune: Radio Europa Liberă, Radio România, Televiziunea Română, etc.

Ansamblul Musica Viva

Ansamblul Musica Viva, fondat în 2005 de pianist Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, este gândit, conceput şi realizat ca o manifestare dinamică a muzicii cameral clasice. Au avut până acum mai multe proiecte de succes: Brahmsiana (2008), “Sunet, Materie, Cuvânt” (2010), „Beethoven –Integrala triourilor cu pian“ (2011-2012) şi „Dialogurimuzicale“ (2013 -2015).

În 2013, Musica Viva a fost unul din ansamblurile selectate de BBC Radio Classic să reprezinte Ziua României în transmisiunile de radio ale UniuniiEuropene. Muzicieni cu studii la Berlin, Andreea Butnaru predă la Universitatea Națională de Muzică din București, iar violoncelistul Florin Mitrea este solist instrumentist şi sef de partidă al Orchestrei Naționale Radio.

 Baritonul Sergiu Neamtu

 A absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti. Vocea lui se remarca prin claritatea timbrala si ambitusul generos ce ii permite sa exploreze o gama larga de repertorii din opera si nu numai.

Este specializat pe muzica baroca si clasica, urmand cursurile de maiestrie cu dirijorul Isaac Alonso de Molina in Parma, Italia.

In present este masterand  la UNMB, si totodata angajat ca solist vocal, la Teatrul Muzical Ambasadorii.

 Mezzosoprana Dana Mihordea

 A absolvit în 2019 cursurile  UNMB, secția Canto, clasa prof.Mariana Colpos. Tipologia sa vocala – mezzosoprana lirica- se pretează îndeosebi repertoriului de muzica Baroca și Muzica Veche în care este si specializata.

În vara anului 2020 a participat la cursuri de măiestrie în cadrul Corului Național de Cameră Madrigal, iar în prezent este masteranda a FIM și FCMPM, secțiile Canto și Muzicologie. 

 Soprana Maria Ungheanu

 Absolventa a Universitatii de Muzica Bucuresti, tipologia sa vocala de soprana se preteaza la repertoriul de muzica Mozartiana cat si al Bellcanto-ului.

Canta in rolul Blonda din Rapirea din Serai de W.Mozart, cat si in rolul Despina din opera Cosi fan tutte, de acelasi compozitor. Interpreteaza Olympia din Povestirile lui Hoffmann de Offenbach, si Norina din Opera Don Pasquale de Donizetti.

 Sponsor Oficial : SC Nufărul S.A

 Multumim sponsorului nostru pentru sustinerea asociatiei.

S.C. Nufărul S.A. a fost alaturi de noi la toate concertele, si ca un prieten adevărat este alături de noi si in aceste vremuri grele. Dorim sa ne fiti alături si pe viitor si vom face tot posibilul sa fiti mandri de noi, de asociatia Home of Strings.

 De asemenea multumim sponsorului nostru Salonul El Studio Style, pentru sustinerea constantă a asociatiei și a artiștilor, prin stilul unic  de make-up  și coafat.

 Partener Principal:

Primaria Buftea prin Centrul Cultural Buftea.

 Parteneri media:

Agerpres, Radio România Muzical, HotNews, News National, Agentia de presa Rador, Leviathan, Atelierul de Creatii Digitale, Zile si Nopti, Talks Business, Observator Cultural, Online gallery, Ceasca de Cultura, PRwave, Semne Bune, Promenada Culturala, Bucharest Cultural Events, BookHub.




  

Comunicat de Presă

Asociația Home of Strings vă invită Sâmbătă, 30 noiembrie, ora19, la sala Rapsodia din București, strada Lipscani, nr 53, la Opera Don Pasquale de Gaetano Donizetti.
Distribuția:

Iustinian Zetea în Don Pasquale
Fang Shuang în Doctor Malatesta
Mihai Urzicana în Ernesto
Maria Ungheanu în Norina
Pian Tudor Scripcariu
Comedia zbuciumată a lui Donizetti înfăptuită de trio-ul conspirativ Dr. Malatesta, Norina și Ernesto împotriva bătrânului Don Pasquale, care a decis să ia o tânără soție și să-l împiedice pe tânărul său nepot Ernesto să-i moștenească averea. Energia frenetică și momentele de tandrețe date de ariile lirice, de cele la foc rapid cu ,,răsuciri de limbă,, toate sunt  stilul cunoscut sub numele de bel canto.
Organiztor: Home of Strings
 Sponsor principal: Renovatio Trading



Bilete se pot procura online pe iaBilet.ro, și bilet.ro, cât și de la casa de bilete a Sălii Rapsodia.


Reduceri pentru pensionari, studenti si elevi se acorda doar la casa de bilete a salii Rapsodia.
Telefon: 0725223891


















Armonii de Primavara, 31 Martie, 2019, in colaborare cu Primaria si Centrul Cultural Buftea.



Asociația Home of Strings în colaborare cu Primăria și Centrul Cultural Buftea, Duminică 31 Martie, ora 18, vă invită la spectacolul ,,Armonii de Primăvară’’, unde îi veți întălni pe artiștii lirici Mediana VladLucian CorchisFang Shuang și Maria Ungheanu. La pian Scripcariu Tudor. Vor interpreta lucrări ale celebrilor compozitori J.Strauss, E.Curtis, G.Puccini , V.Verdi, G.Rossini.
Mediana Vlad este licențiată a Universității Naționale de Muzică București, unde a absolvit și cursurile de master și a obținut, în 2010, înaltul titlu academic de Doctor în Muzică pentru prezentarea temei „Portretul emoțional al sopranei de coloratură dramatică în bel canto-ul italian”. A urmat de asemenea cursuri de măiestrie sub îndrumarea sopranei Mariana Nicolesco și a studiat muzică americană, cu specializare în musical, la Moravian College, Bethlehem, Pennsylvania, SUA.
Lucian Corchiș este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa maestrului Iulian Băiaşu. Tenorul Lucian Corchiş a urmat şi cursuri de masterat la clasa sopranei Eleonora Enăchescu şi s-a perfecţionat urmând cursuri de măiestrie artistică la workshop-uri conduse de Viorica Cortez, Ionel Pantea, Leontina Văduva, Claudia Eder (la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz, Germania). . Din 2006, Lucian Corchiş a devenit solist al Operei Naţionale Bucureşti, colaborând în acelaşi timp şi cu Teatrul Masca din Bucureşti, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Opera Naţională Română din Timişoara, nţa, Filarmonica din Haifa (Israel). Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Opera Naţională Română din Iaşi.
Baritonul de origine chineză Fang Shuang a impresionat la Românii au talent, cântând melodia Copacul a lui Aurelian Andreescu. Prestația sa impecabilă i-a făcut pe Smiley și Pavel Bartoș să apese butonul de golden buzz și să îl trimită în semifinală.
Fang este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. El a câştigat premiul II la Concursul Naţional de Canto din cadrul celei de-a 40-a ediţii a Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale desfăşurat la Piatra Neamţ”.
Maria Ungheanu este o persoană veselă , disciplinată, pasională, cu un simţ foarte dezvoltat al importanţei trăirii mesajului compozitorului. Iubeşte şcena şi muzica de Operă, fire jucăuşă, timidă, în viaţa de zi cu zi, motto-ul ei este Îndrăzneţii înving. Este absolventă a Academiei de muzica din Bucureşti . Roluri jucate Norina din Don Pasquale de G.Donizetti, Păpușa Olympia de J.Offenbach. Se pregătește pentru rolul Despina din Cosi fan tutte de Mozart. Este absolventa a Academiei de Muzică din București și Master Dirijat Coral.
Tudor Scripcariu s-a născut în 1987 în Bucureşti, România. . În decursul anilor de liceu a obţinut peste 25 de premii naţionale şi internaţionale, incluzând cele trei mari premii la concursurile „Sigismund Toduţă", „Carl Czerny” şi „W.A. Mozart”. Alte distincţii importante au fost obţinute la concursuri internaţionale, cum ar fi Premiul al doilea cu medalie de argint la Concursul Internaţional „Maryse Cheilan” - Hyeres (Franţa) şi Premiul întâi cu medalie de aur la Concursul Internaţional „San Bartolomeo al Mare” (Italia). Între 2007-2010, întâi la Concursul Internaţional "Manchester Concerto Competition". Între anii 2010 și 2015, a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti,
Mulțumim Domnului Manager al Centrului Cultural Buftea Robert Nagy .
Mulțumim Sponsorului nostru principal SC Nufărul SA cât și celorlalți sponsori Salon El Studio Style , Inpixels,
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Rezervări la numărul de telefon 0734100100.

 Opera Don Pasquale
Operă în 3 acte de G.Donizetti


Asociaţia Home of Strings continuă proiectul  ,,Opera în recital'', cu a doua reprezentatie, pe data de 1 noiembrie, 2018, ora 18.30, în colaborare cu orchestra  Filarmonicii ,,Mihail Jora'' Bacău, împreună cu  Ansamblul coral al Filarmonicii ,,Moldova'' Iaşi, la pupitrul dirijoral Juan Cantarell, în versiune concertantă, opera Don Pasquale de G.Donizetti. Prima reprezentaţie  a avut loc, miercuri, 10 octombrie, ora 19, la Ateneul Român, sala mică.

Distributia artistică este următoarea:

Don Pasquale-Iustinian Zetea
Doctor Malatesta-Fang Shuang
Ernesto-Mihai Urzicana
Norina-Maria Ungheanu
Notar-Sergiu Neamţu

Don Pasquale (un burlac  de 70 de ani care trăiește în Roma) a dorit o căsătorie între nepotul său orfan, Ernesto, și o femeie bogată. Ernesto este îndrăgostit de Norina, o văduvă frumoasă, dar săracă, și refuză să se supună cerințelor unchiului său. Ca pedeapsă pentru neascultarea lui Ernesto, Don Pasquale a decis să îl dezmoștenească pe Ernesto și să-şi caute o tânără mireasă .  În acest scop, îi cere ajutor prietenului său, doctorul Malatesta. Doctorul o va prezenta pe Norina ca fiind Sofronia, sora lui crescută la mânăstire. Pasquale, încântat de cuminţenia şi virtutea tinerei, se însoară cu ea.

 Spectacolul este un eveniment  închinat  belcanto-ului italian.  Asociaţia Home of Strings doreşte să aducă ,,Măriei Sale, Publicul’’, titluri de opere interpretate integral acompaniate de pian sau orchestră. Transmiterea cunoştinţelor publicului  şi a dobândirii experienţei scenice este crucială pentru generaţiile tinere , fie că vorbim de balet, dramă sau muzică.

Vă aşteptăm, aşadar, cu mult drag, joi seara, 1 noiembrie, începând cu ora 18,30, la Filarmonica ,,Mihail Jora'' din Bacău.

Mulţumim Filarmonicii  ,,Mihail Jora'' pentru colaborare şi incredere.


Mulţumim sponsorilor asociaţiei Home of Strings, DEDEMAN,  SIF MOLDOVA, HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER, NEUROAXIS, PARC DE DISTRCŢII AVENTURA MĂGURA.
Parteneri Media: Alternative Advertising

 Biletele se pot procura de la casa de bilete Ateneu. Preţ 30 de lei
Elevi, studenţi, pensionari au reducere 50%.
Tefefon 0234 546 030
                                                                                                                           

https://www.facebook.com/Home-of-Strings-639129372881945/
http://www.filarmonicabacau.ro/
https://www.facebook.com/BacauPhilharmonic/?ref=br_tf



Don Pasquale în recital

   
Asociaţia Home of Strings dă startul proiectului  ,,Opera în recital'', prima reprezentaţie  fiind Don Pasquale de G.Donizetti, miercuri, 10 octombrie, ora 19, la Ateneul Român, sala mică. Durata evenimentului este de 2 ore şi 20 de minute.
Distributia artistică este următoarea:

Don Pasquale-Mihnea Lamatic
Doctor Malatesta-Fang Shuang
Ernesto-Mihai Urzicană
Norina-Maria Ungheanu
Notar-Sergiu Neamţu
Pianist-Tudor Scripcariu

Don Pasquale (un burlac  de 70 de ani care trăiește în Roma) a dorit o căsătorie între nepotul său orfan, Ernesto, și o femeie bogată. Ernesto este îndrăgostit de Norina, o văduvă frumoasă, dar săracă, și refuză să se supună cerințelor unchiului său. Ca pedeapsă pentru neascultarea lui Ernesto, Don Pasquale a decis să îl dezmoștenească pe Ernesto și să-şi caute o tânără mireasă .  În acest scop, îi cere ajutor prietenului său, doctorul Malatesta. Doctorul o va prezenta pe Norina ca fiind Sofronia, sora lui crescută la mânăstire. Pasquale, încântat de cuminţenia şi virtutea tinerei, se însoară cu ea.

 Spectacolul este un eveniment  închinat  belcanto-ului italian.  Asociaţia Home of Strings doreşte să aducă ,,Măriei Sale, Publicul’’, titluri de opere interpretate integral acompaniate de pian. Transmiterea cunoştinţelor publicului  şi a dobândirii experienţei scenice este crucială pentru generaţiile tinere , fie că vorbim de balet, dramă sau muzică.

Vă aşteptăm, aşadar, cu mult drag, miercuri seara, 10 octombrie, începând cu ora 19, sala mică a Ateneului Român Bucureşti.

Mulţumim Filarmonicii  ''George Enescu'' pentru colaborare şi incredere.


Mulţumim sponsorului nostru principal, MOBEXPERT.
De asemenea mulţumim sponsorilor:   Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop, Nufărul, Dentexcela 3, El Studio

Mulţumim partenerilor Media:  Radio Clasic, 4arte, Bucharest Cultural Events, Cariere, Qmagazine, Manager express, News24, Financiarul.ro, Onlinegallery, PRwave, Agentia de presă Rador, Videoone Film, Cultural BZI, Centrul de presă, SemneBune, Agerpres.

Biletele se pot procura de la casa de bilete a Ateneului Român din Bucureşti.  Telefon  +40-21-315 6875 si online http://rezervari.fge.org.ro/book/index.php?id=1976


Detalii pe https://homeofstrings.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/Home-of-Strings-639129372881945/





Interviu


Cronica

Aseară a avut loc la Sala Mică a Ateneului Român un eveniment organizat de Home of Strings, o organizaţie non-guvernamentală, înființată în 2014, care se auto-intitulează „prietenii operei” . Opera prezentată a fost Don Pasquale, a lui Gaetano Donizetti, iar distribuția a fost următoarea: ..........

Comentarii